Скопље: Македонски остаје једини службени језик на целој територији

Македонски језик са ћирилицом остаје једини званични језик на целој територији земље, као и у међународним односима, саопштила је македонска влада.

Закон о употреби језика у Македонији не уводи потпуну двојезичност на територији те земље, нити у јавној управи, наводи се у саопштењу владе након оптужби опозиције да је држава постала двонационална због ступања на снагу овог закона, преноси ТВ21.

Македонска влада је у саопштењу напоменула да у општинама где мањинске заједнице нису заступљене са више од 20 одсто грађана, неће ни бити примене закона, нити нових запошљавања.

Закон о језицима је ступио на снагу прошле седмице, након што је објављен у Службеном гласнику, потписао га је председник скупштине, али не и председник државе, како налажу македонски закони.

Председник је одбио да потпише указ о ступању на снагу овог закона, образлажући своју одлуку оценом да је закон у супротности са уставом.

Највише негодовања се појавило услед чињенице да је албанска мањинска заједница у Македонији једина мањина која је у укупном броју становништва заступљена са 20 и више одсто.

Македонска опозиција са ВМРО-ДПМНЕ на челу сматра да се овим законом омогућава Албанцима да на целој територији Македоније користе услуге на албанском језику, иако је њихова заступљеност са 20 и више одсто присутна само у северозападним деловима државе.