Stranka Makedonaca: Nerazrušivo prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda

Davno započeto prijateljstvo između srpskog i makedonskog naroda je nerazrušivo i nikakva politika to ne može da poruši, jer mostove prijateljstva, između ostalog, grade i mešoviti brakovi, poručio je na prvoj konvenciji Stranke Makedonaca u Vranju Goran Ilijevski, predsednik Okružnog odbora ove stranke u Vranju.

Ilijevski je uputio snažnu poruku Makedoncima u Vranju «da su Srbi i Makedonci najbliži narodi u regionu»!

– U Srbiji imamo sva prava kao nacionalna manjina, da negujemo svoj jezik, kulturu i tradiciju, ova zemlja je naša domovina, a Makedoniju nosimo u srcu. Trećina Makedonaca u Makedoniji ima rodbinske veze sa ljudima u Srbiji i te su veze neraskidive – istakao je Ilijevski.

Predsednik Okružnog odbora Stranke Makedonaca je ukazao i na probleme koje Makedonci u Srbiji imaju sa svojim Nacionalnim savetom.

– Problem je što ljudi u Nacionalnom savetu Makedonaca nenamenski troše sredstva koja u procentu od 90 odsto dobijaju iz budžeta Srbije, pa zato tražimo reviziju rada Saveta i trošenja para – upozorio je Ilijevski.

Predsednik GrO Stranke Makedonaca i koordinator za Pčinjski okrug Aleksandar Božinovski predložio je kandidate za članove Izvršnog odbora Nikolu Nisića, Glavnog odbora Olgicu Nikolić, Andrijanu Jović za omladinu i Vuka Nikolića za Sud časti.

Stranka Makedonaca formirana je u Srbiji 2016. godine, a u Vranju je u utorak 3. marta održana prva konvencija.

U Pčinjskom okrugu ova stranka ima četiri odbora, u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu i Preševu.

Konvencija je otvorena intoniranjem himne Srbije i himne Makedonije.